Eski Masaüstü Görünüm

’’Kitab’’ Kur’an Mıdır?


"Elif, Lam, Ra. Bunlar Kitab'ın ve mübin (apaçık) olan Kur'an'ın ayetleridir." (15-Hicr 1)

Bu ayet ile ilk karşılaştıgımda tüm algılarıma kocaman bir çelme takmıştı. Şimdiye kadar elmize aldığımız kitaba Kuran dedik ve böyle öğrenmiştik ancak bu ayetten kitap ve Kuran'ın aynı olduğunu göremiyoruz. Kitabın bir diğer adı zikirdir ancak Allah kitabı değil zikri koruyacağını vaad etmiş. Bunda da bir hikmet olduğu kanaatindeyim.

Konuyla alakalı bir çalışma içerisindeyim ve bu ayet hakkında ilminizden istifade etmek isterim. Zira usulüne göre tedebbür edildiğinde bu ayetin müteşabih, muhkem, mubin, furkan ve hikmet gibi kavramlara da ışık tutacağını düşünüyorum.

Siteniz hayırlara vesile olsun derken, "Kitap"tan doğru manayı elde edebilme duası ile sizi selamlıyorum.

Metin Olmak

Metin olmak isteyen kardeşim!
Bu konuda kafanın karışması, meseleyi Kur'an bütünlüğünde ele almayışından/alamayışından kaynaklanıyor. Bu ayette iki ayrı Kitab'tan söz ediliyor. Birincisi bizlere gönderilen Kur'an, diğeri ise Kur'an'ın asıl kaynağı olan Levh-i Mahfuz yani ana Kitab. Nitekim bu gerçeği dikkate aldığımız içindir ki örnek olarak verdiğin Hicr suresindeki ayetle mükerrer sayılabilecek Neml suresi birinci ayetinin meali Kur'an bölümümüzde;

Ta, sin. Bunlar Kur'an'ın ve mübin (herşeyi apaçık açıklayan Levh-i mahfuz'un, ana) Kitab'ın ayetleridir. (27-Neml 1)

şeklindedir.

Bizlere gönderilen ayetler bütünlüğü Kitab olarak vasıflandırıldığı gibi Levh-i Mahfuz da Kitab olarak vasıflandırılmaktadır. Mesela aşağıdaki ayetlerde kastedilen Kitab, okumakta olduğumuz Kur'an değil ana Kitab olan Levh-i Mahfuzdur;

Gaybın (görülüp-bilinmeyenin) anahtarları O'nun katındadır, O'ndan başka hiç kimse onu bilmez. O karada ve denizde olanları bilir. O'nun ilmi dışında bir yaprak dahi düşmez. Yerin karanlıkları içindeki tek bir tane, yaş ve kuru her ne varsa (hepsi) mübin (apaçık) bir Kitab'tadır. (6-En'am 59)

Yeryüzünde debelenen ne kadar canlı varsa, hepsinin rızkı ancak Allah'a aittir. (Allah) onun karar (yerleşik) yerini de, geçici bulunduğu yeri de bilir. (Bunların) hepsi mübin (apaçık) bir Kitab'tadır. (11-Hud 6)

Daha dikkatli ve sabırlı çalışmalar diliyorum...

25 Kasım 2013
Mehmed ALAGAŞ



Yorum Yap


Yorumlar yeniden eskiye doğru sıralanmıştır.
Sıralamayı çevirmek için tıklayınız.

Mehmed Alagaş
02-02-2014 23:49
#329
Ve aleykümselam İnşirah kardeşim

Müslümanlar Kur'an-ı Kerim'in mübin yani apaçık bir kitab olduğuna iman ederler. Ancak bu Kitab'ı meydana getiren bazı ayetlerin mübinliğine şahit olmak, (Allah'ın dilemesiyle beraber) ayetlerin mahiyetine göre iman, tevekkül, tefekkür ve sabır gibi vasıflarla birlikte Kur'an bütünlüğünde ciddi araştırmaları da gerekli kılmaktadır. Bu vasıflara sahip olmayan veya ciddi araştırmalara girmeyen kimseler için bu gibi ayetlerin açık ve anlaşılır olmaması, Kur'an-ı Kerim'in mübinlik vasfına bir gölge düşürmez. Levh-i Mahfuz'un kimler için mübin olduğu ve bu mübinliğin mahiyeti ise bizim bilgimiz dışındadır. Ayetler ışığında Levh-i Mahfuz'un mübin olduğunu bilmemiz ve bu gerçeğe iman etmemiz bizim için yeterlidir.
İnşirah Melâl
02-02-2014 18:07
#325
Selam aleykum

Değerli abim;
Metin Olmak kardeşimizin sorusundaki Hicr-1'inci ayette mübin olan "Kur'an"ken sizin mükerrer sayılabilecek diyerek verdiğiniz Neml-1'inci ayette mübin olan "Kitap" olarak zikrediliyor.

Dolayısıyla şöyle anlıyoruz ki her iki Kitab da mübindir.

Ayetler bütünlüğünü kasteden kitabın mübinliğini dahi yeterince idrak edememişken, Levh-i Mahfuz'un mübinliğini nasıl anlayacağımızı bilemedim doğrusu.

Gerçi bunu bilmem gerekiyor mu onu da bilmiyorum ama aklıma takılan bu soruyu yine de paylaşmak istedim.

Selam ve dua ile...
Metin Olmak
26-01-2014 14:31
#296
S.a Mehmed abicim,

Her ne kadar sorumun cevabını tam olarak alamamış olsam da, üzerine tedebbur ettigim konuyu daha geniş bir biçimde ele alıp Kur'an'a daha doğru sorularla yaklaşmama ve sabretmeme vesile olan cevabınız için teşekkür ederim.

Ve şimdi şöyle deme gereği hissediyorum: "ilk sorduğum soruya vahyin tamamı bir çelme çakmakta" :)

"Zikrun/Öğüt ve apaçık bir Kur’ân'dır/Okunan’dır. (Yasin, 69)"
''Şüphe yok ZİKRİ biz INDIRDIK biz, onu koruyacak da elbette yine biziz.'' (Hicr 9)

İndirilen-inzar edilen belli. Adına ne denirse densin tamamının müşterek adı VAHY'dir. Zikrin içinde tarihten peygamber haberleri, kavimlerle alakalı kıssalar, hikmet içeren zulüm ve fesadı engelleyici yasalar ilkeler bulunmakta. Bu haliyle vahy edilen Kur'an (17/82) bir Zikir’dir/Öğüt’tür. Ve Kur'anın tümünü oluşturacak olan ayet ve sureler bir defada değil, parça parça ayet ve sureler seklinde indirilmiştir;

"Onu bir Kur'an olarak, insanlara dura dura okuman için (bölüm bölüm) ayırdık ve onu safha safha bir indirme ile indirdik." (17.106)

Yani kısacası, tamamlanmış olan Kur'an ayetlerine ister ZİKİR diyelim ister KİTAP istersek KUR'AN, aslında hepsinin müşterek adı VAHY'dir.

Ve hiç şüphesiz tamamı mahiyetini tam olarak bilmediğimiz ana kitapta LEVH-İ MAHFUZ'da yazılıdır.
insandergisi.com
02-12-2013 00:28
#95
Sorular İle İlgili Genel Bilgilendirme!

Bazı kardeşlerimizden önemli sorular gelmesine ve tarafımızca ciddiye alınmasına rağmen yoğunluk ve çalışmalar nedeniyle hemen yayınlanamamaktadır. Bu test sürecinde soru sahibi kardeşlerimizin anlayış göstermelerini istirham ediyoruz.




Güvenlik Kodu (*)
İşlemin sonucunu aşağıya yazınız : 17 çarpı 2 = ?


(*) Zorunlu

LÜTFEN DİKKAT:
IP numaranız kaydedilmektedir. Yorumlarınız sebebiyle ilgili kişi ve kurumların yasal işlemler başlatabileceğini unutmayınız. Aşağıdaki sebeplerle yorumlarınız onaylanmayacaktır.
  • Küfür, hakaret, tehdit, rencide edici ifadeler
  • İnançlara saldırı
  • Büyük harflerle yazılmış cümleler